Wykładowca

Dr Aleksandra Pięta

Aleksandra Pięta Doktor nauk o kulturze fizycznej. Pracownik badawczo- dydaktyczny w Zakładzie Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk Biomedycznych AKF w Krakowie. Zainteresowania badawczo-dydaktyczne skupione są wokół żywienia i suplementacji diety osób o wysokiej aktywności fizycznej, dietetyki sportowej, diet alternatywnych, w szczególności diety paleo i innych diet z ograniczeniem węglowodanów oraz żywieniowych i fizjologicznych czynników związanych z syndromem niskiej dostępności energetycznej u profesjonalnych sportowców (RED-S). Autorka publikacji nt. wpływu paleodiety na stan zdrowia i wydolność fizyczną piłkarzy ręcznych oraz żywienia dzieci i młodzieży aktywnej fizycznej. Dietetyk sportowy w Polskim Związku Narciarskim współpracująca m.in. ze skoczkami i biegaczami narciarskimi, snowboardzistami, a także reprezentantami innych dyscyplin sportowych tj. tenis ziemny, lekka atletyka, kolarstwo górskie. Wykładowca na szkoleniach i kursach trenerskich. Konsultantka w firmie „Trix- Dietetyka Sportowa”. Trener tenisa stołowego i instruktor tenisa.