![Dorota Piasecka-Kwiatkowska](https://system.exactus.pl/uploads/images/180x120/Piasecka_Kwiatkowska_D_240.png)
Kierownik Katedry Biochemii i Analizy Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Vice Prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk. Promotor ponad trzydziestu prac magisterskich i trzech doktorskich, recenzent 9 prac doktorskich i 2 habilitacji z zakresu badań żywności.
Naukowo zajmuje się detekcją i identyfikacją substancji białkowych występujących w surowcach i produktach spożywczych. Obecnie zainteresowania skupiają się głównie wokół immunoreaktywnych i alergennych właściwości składników żywności, w tym także ze źródeł niekonwencjonalnych. Ponadto prowadzi badania związane z wykrywaniem celiakotoksycznych peptydów (glutenu), obecnością składników antyodżywczych. W badaniach wykorzystuje metody immunometryczne: ELISA, WesternBlotting i SlotBlot. Doświadczenia z zakresu badań nad alergenami w żywności zdobywała podczas zagranicznych staży, które odbyła w Pasteur Institute Paris, INA Paris-Grignon, Institute of Food Research Norwich, oraz University of Chemical Technology Prague.