Wykładowca

Prof. UPP, dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska

Dorota Piasecka-Kwiatkowska Kierownik Katedry Biochemii i Analizy Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Vice Prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Członek Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk. Promotor ponad trzydziestu prac magisterskich i trzech doktorskich, recenzent 9 prac doktorskich i 2 habilitacji z zakresu badań żywności. Naukowo zajmuje się detekcją i identyfikacją substancji białkowych występujących w surowcach i produktach spożywczych. Obecnie zainteresowania skupiają się głównie wokół immunoreaktywnych i alergennych właściwości składników żywności, w tym także ze źródeł niekonwencjonalnych. Ponadto prowadzi badania związane z wykrywaniem celiakotoksycznych peptydów (glutenu), obecnością składników antyodżywczych. W badaniach wykorzystuje metody immunometryczne: ELISA, WesternBlotting i SlotBlot. Doświadczenia z zakresu badań nad alergenami w żywności zdobywała podczas zagranicznych staży, które odbyła w Pasteur Institute Paris, INA Paris-Grignon, Institute of Food Research Norwich, oraz University of Chemical Technology Prague.