Prof. AWF dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski jest kierownikiem Zakładu Dietetyki Sportowej na Akademii Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu. Jego główne zainteresowania naukowe związane są z szeroko rozumianą dietetyką sportową. Prowadzi liczne badania dotyczące suplementacji sportowców preparatami, oddziałującymi na wydolność fizyczną i zdolności wysiłkowe oraz skład ciała. Zajmuje się również oceną metaboliczno-wydolnościowego wpływu różnych modeli interwencji żywieniowych, prowadzonych u sportowców i osób aktywnych fizycznie, a także aspektami skutecznej regulacji masy i składu ciała w sporcie wyczynowym i rekreacyjnym.
Kierownik i wykonawca grantów naukowych Narodowego Centrum Nauki, Fundacji Nutricia i Rozwoju Sportu Akademickiego. Ponadto, jest członkiem m.in. European College of Sport Science, International Society of Sports Nutrition, American College of Sports Medicine, Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (Członek Zarządu i Przewodniczący Oddziału Poznańskiego PTNŻ) oraz Komisji Kinezjologii przy Oddziale Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu, a także Członkiem Rady Naukowej i Senatorem AWF w Poznaniu.
Odbył długoterminowe staże naukowe jako Visiting Professor m.in. na Deakin University w Melbourne, University of São Paulo oraz Uniwersytecie Karola w Pradze. Prowadził także liczne wykłady zagraniczne na uczelniach w Grecji, Portugalii i Malcie.
Autor wielu publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych, podręcznikach i monografiach, a także ponad 130 międzynarodowych i krajowych wystąpień konferencyjnych oraz kilku publikacji popularnonaukowych, dotyczących m.in. dietetyki i suplementacji oraz ich związku ze stanem odżywienia i zdrowiem, a także wydolnością fizyczną i zdolnościami wysiłkowymi w sporcie i nadciśnieniu tętniczym.
Szczególnym obszarem jego aktywności zawodowej jest łączenie nauki z praktyką oraz ukierunkowywanie działań na aplikacyjne zastosowanie w sporcie. W swojej aktywności praktycznej współpracuje z zawodnikami wyczynowymi wielu dyscyplin sportu. Obecnie jest członkiem sztabu medycznego jako dietetyk w Polskim Związku Towarzystw Wioślarskich oraz Polskim Związku Golfa. Przez wiele lat kierował oraz opracowywał również strategie żywienia i suplementacji w sztabie medycznym Polskiego Związku Zapaśniczego.